Försäkringar kan vara bra att ha!!

Ännu en vecka har passerat. Har haft kusinen på besök. Alltså faster Lenas son. Nej han ska inte med på vår cykelresa. Fast han kanske kommer ner och firar nyår med oss på väg ner till Marrakech.Han har frågat vart vi kommer vara vid den tiden.. Jag har försökt att uppskatta det till att vi är i närheten av Malaga (hoppas jag). 

Ni som varit inne på hemsidan har nu sett att jag äntligen uppdaterat start sidan. En av våra stolta sponsorer Skeppshult har fått sig en egen banner. www.skeppshult.se för er som är nyfikna. De har sponsrat Lena med en cykel och packväskor. De tyckte väl att hon kan ju inte cykla på samma skeppshultcykel som 2003

Har löst en massa kritiska saker i mitt liv. Har ordnat jobbet i Oslo.  Puuh känns skönt. Så nu finns det inget gap mellan när jag slutar som brödkille  i aug och sista oktober innan cykelresan. Det är så kul det här med NOrge inget är färdigt men ändå är det det. Jag vet inte vart jag ska bo fast hon säger att hon har fixat det min arbetsgivare alltså. Allt blir nog bra i slutändan.

Däremot ringde faster och varnade för svininfluensan. Om nu den bryter ut ordentligt. Så kanske hon måste jobba. DET FÅR INTE HÄNDA. Då rymmer vi landet..hehe. Vi ska ju cykla det måste de väl fatta.

Idag har jag äntligen gjort mig av med 2 saker inför min resa:

  1. fryst mitt gymkort till nästa år
  2. Tagit kontakt med en lastbilschaufför för transport av våra cyklar till Spanien.
  3. Tecknat en hemförsäkring inför min resa.

På tal om försäkringar. Helt plötsligt visade det sig att jag varit försäkringslös i över 2 år. Ojsan bra Peter. Tänk om jag hade blivit ordentligt dålig på Grenada nu här i sommar. Tur att jag bara fick halsböld och var tvungen att besöka “Djungelakuten”. Nu i varje fall är jag inom en vecka både försäkrad för min vistelse i Oslo och på min resa på cykel till Marrakech.

Så för guds skull alla människor glöm inte försäkringar och vaccinationer innan ni beger er ut på resa.

“kura skymning”

Tack snälla datorn för att du gick igång helt felfritt. ( Det gjorde inget att jag loggades ut utan vidare, eller att det var något konstigt med internet). Helt riktigt som JR säger….man ska inte vara elak mot sin dator.  Idag har jag inte suttit på min cykelsadel, men däremot har jag varit i Mexico och i Vilda Västern och åkt hjulångare och sett bisonoxar. Man blir trött av sådana äventyr. Rätt gissat. Har varit på High Chaparal strax utanför Hillerstorp. Man BEHÖVER inte åka utomlands för att uppleva en massa äventyr.

Jag tog en tupplur när jag kom hem. Snark, snark….vad skönt att ligga på soffan och bara dega. Ikväll har jag sedan “kurat skymning”. Det är nog inte många som vet hur det går till. Man släcker alla lampor…eller rättare sagt man tänder dem inte utan man väntar att dagsljuset försvinner och att kvällsmörkret kommer över nejden. Det är så skönt att bara vara

En ny dag – nya möjligheter

Har jobbat hela helgen och nu är jag ledig. Underbart. Jag har varit duktig och cyklat till och från jobbet. Vilken frihetskänsla att ta ett djupt andetag kl 07:15 på måndagsmorgonen och veta att man är ledig i flera dagar. Den friska morgonluften sätter fart på kroppen igen ( efter 10 timmars nattarbete) och det är bara att trampa på….uppför, uppför, uppför. Jag jobbar i Gnosjö. När jag cyklar till jobbet har jag mycket nedförsbackar, och naturligtvis blir det uppför på hemvägen. Idag på morgonen tog jag med mig ett par plastburkar ifall  jag fick lust att plocka lite bär på hemvägen. ( Jag har alltid lust att plocka bär). Vägen mellan Åsenhöga och Gnosjö är ganska hårt trafikerad på vardagarna när skolorna har börjat, men så här på helgerna är det lugnt och skönt. Allting är ju relativt. Jämför man med trafiken i Stockholm där Peter kör ut bröd, så är det ju ingen trafik här nere i skogarna. Jag har inte sett till några lapplisor heller! Jag njöt av livet. Hoppsan fullt med gula kantareller. Mums. Precis som jag trodde. Bamsestora blåbär. Måste stanna och plocka lite. Man måste plocka 1800 blåbär för att få ihop till 1 liter ( normalstora blåbär…icke genmanipulerade!)  Visst luktar det hallon. Vilka stora, fina hallon. Blåbär och hallon. Vilken lycka. Ganska mycket dagg i gräset. Det var fantastiskt vackra spindelnät. Jag beundrar spindlarna att de kan spinna så skira vackra nät. Solen började värma. Passerade en enorm gammal ek. Den ska jag ta kort på och se om jag klarar att lägga in den bilden på hemsidan. Naturen är fantastisk. Vi skulle vara lite mera rädda om den.

Det tar lång tid att cykla hem när man stannar då och då, men vad gör det. Jag ska ju bara hem och lägga mig i min sköna äng och sova. Se där. Vilken tur att jag hittade några fina, tomma ölburkar. 2 kr och 50 öre skattefritt. Det ska jag spara till vår cykelutflykt. Lite här och lite där. Jag har en väninna som berättade för mig att hon får inte plocka ölburkar för sin man. ” Varför inte?” undrade jag. Långtadarchaffisar hinner inte stanna och gå på toa, utan de pinkar i ölburkar och slänger sedan ut dem! Kan det vara sant??? Nu har jag bestämt så här ang. tomburkar. Luktar det öl plockar jag dem, annars får de ligga!

På tal om ekonomi och att spara till resor. Jag ska vara med på “bakluckeloppis” i Gislaved . Man plockar bilen full med grejor som man inte behöver, och så säljer man det. KOM OCH HANDLA AV MIG DEN 28/8 på torget i Gislaved , och på så sätt sponsrar ni vår resa. Jag har en silverfärgad SKODA. Ikväll känner jag mig så rik, inte på pengar men på livskvalitet. Jag har kokat hallon/blåbärssylt, har stekt och ätit kantarellerna, sedan har jag mumsat i mig svarta körsbär och allt detta har varit gratis.

Jag har nu cyklat ca 15 mil på min “mångväxlade” cykel och det fungerar bra. Det rullar på så att säga. Imorgon ska det bli dåligt väder. Jag kanske skulle testa mina regnkläder och alla mina cykelväskor, eller annars är det skönt at ligga i sängen och läsa en spännande bok. Vem vet, jag kanske sätter mig framför datorn och låter tiden rinna iväg. För några veckor sedan skulle jag skriva lite och då tänkte jag att jag kunde laga mat samtidigt. NOT VERY GOOD! Jag satte på en stor gryta med älgkött för att kokas ett par timmar. Det är så gott med kokt kött. Allt var frid och fröjd. Minuterna och timmarna rusade iväg och plötsligt kände jag en konstig lukt. ÄLGKÖTTET! Det hade kokat torrt, så att benen hade fastnat i kastrullen. Där fördärvades den middagen. Vad lär man sig av detta? Laga aldrig mat under tiden du sitter framför datorn! Alltid lär man sig något.

Imorgon är en annan dag. Hoppas inte Peter Bus får böter imorgon, för då blir det svårt att spara pengar till resan.

Det är lugnt!

“Det är lugnt!….säger alltid Peter till mig. Det är inte alls lugnt. Sist han var hemma och hälsade på fick jag i uppgift att skriva blogginlägg. Det klarar jag inte!  Det gör du visst!  “Du ska skicka bilderna till mig som vi tog vid Håkentorpsskylten och vid Sjödalsskylten,” sa Peter. Jag VET att jag inte klarar det. Sagt och gjort. Nu ska jag skicka bilder. In med kamerachipet i datorn. Jättelätt. Jaha, då ska vi se….sa jag till mig själv. Jag behöver ju inte skicka ALLA  de 1000 bilderna, som fanns på chipet, utan bara de bilderna som vi skulle ha till hemsidan. Jaha så markerade jag de aktuella bilderna. Hur var det nu? Man skulle väl skapa en ny mapp…eller? Jag har lärt mig ,att om man inte vet hur man ska göra, så ska man alltid högerklicka. Utfoskaren – ny mapp- enkelt. Man var i hela friden tog bilderna vägen? De finns ju ingenstans! Jag VISSTE att jag skulle sabba bilderna! Jag sa ju till Peter att han skulle ha dem på sin dator, så att de inte försvann. Jag blir galen!  Just de bilderna försvann. ÅH, dumma, dumma mej! ( Jag sa en del fula ord, fast jag vill inte säga fula ord).

Tack och lov för syskonbarn. Min andre brorsson Thomas höll på att gallra i skogen. “Snälla, snälla, snälla….kom och hjälp mig. Vi förde över alla de andra bilderna, men de vi skulle ha fanns ej. Det är väl inte konstigt att jag har högt blodtryck, och det blir ju inte bättre av datorkrångel. Jag ringer Peter och berättar det här. Då säger han:”Det ärlugnt”. NEJ! DET ÄR INTE LUGNT! Du vet väl att jag lyckades radera bort 27 sidor från vår förra cykelsemester, då jag skulle renskriva den på datorn. Du sa att det inte går att radera så där utan vidare, men jag lyckades göra det. Jag kan visa folk hur man gör. Min f.d chef sa alltid att jag hade dåliga “datorwibbar”. Jaha, så kan det gå. Ge upp! Aldrig i livet. Jag ska kolla en gång till. Nej, bilderna fanns inte någonstans. Sätter i kamerachipet i datorn igen. Där under Olympia finns en NY MAPP. Kan det var den? YES! Jag hade lyckats skapa en ny mapp i kameran. Hur hade det gått till? Jag är nog överintelligent när det gäller datorer.  Nu kommer jag till en spännande punkt. Ska jag lyckas med att få in dessa bokstäver på rätt ställe i datorn? Jag måste göra ett försök. Fråga: Vilket är bäst att sitta framför datorn eller att sitta på sin cykel? Svaret är självklart för mig i alla fall. Ni som tror datorn, tror fel!

Cykla är ett dyrt äventyr

Hej,

Jag måste börja att berätta att idag har nog varit en av detta årets värsta dagar. Här går man och sparar till cykeldäck, kärra, cykelpump och andra attiraljer som är nödvändiga för vårt äventyr i november så händer det här….

Dagen började bra.. Hade vaknat i tid och var redo för en allmänt rolig dag för jobbet.. men som man säger “Nobody likes mondays”. Jag plockade på brödet p bilen och drog iväg. Allt gick bra ända fram till klockan 1100. Jag hade kommit upp till Mossebacke. Svängde vänster och ställde mig på vänster sida men i lastzonen och satte på blinkers. Affären låg ju på vänster sida. Jag steg ur och gick in och hämtade returbrödet och kom ut fem min senare. Då stod det en lapplisa och var värsta paragrafryttaren. Den ( egentligen många svärord) dumma tjejen satte 900 kronor i böter på min bil. Som sagt jag försökte förklara men det fanns ingen chans till att förklara sig.

Efter att tagit ut min ilska över böterna på brödet istället för på människorna runt omkring. Åkte jag vidare och tänkte på bättre tankar oc vad vi skulle se i Spanien för att bli på humör. Jag såg Madrid framför mig och Puerto Banus och Granada. Sen ringde det i min kollegas telefon helt plötsligt. En idiot från gamla stan talade om att jag kört på hans markis. Jag tvivlade och sa att så inte var fallet. Han hävdade motsatsen och sa att han hade vittnen. Inget syntes på bilen. Han sa att antingen säger du Ja eller Nej till anklagelsen. Om du säger nej kommer vi gå vidare med detta. Vad säger man. Hur som så slutade det med att jag ringde chefen och fick åka tillbaka och göra en skadeanmälan. 

Andra grejen på den här dagen… Vad kan hända mer. Man brukar ju också säga att “en olycka kommer sällan ensam” . Det händer oftast 3 saker. Men jag tänkte att bara denna dagen kunde ta slut så jag kan få låsa in mig och inte göra ngt mer. Som tur var lyssnade jag på mig själv och körde inte in på bussfilen (som vi hade gjort varje dag ditills), utan körde runt den extra kilometern. Efter att lämnat varorna på affären åkte jag förbi där jag skulle kört. Där stod Pikebilen och polisen hade haffat 2 stycken som kört där bara bussarna får köra..; – haha, I’ve sheeted all failures at last.

Kom hem och tänkte kommer det bli ngn cykelresa egentligen. Ska man åka till jobbet varje dag och behöva betala för sig.  Kunde ju lika gärna varit hemma idag. Turen är ju att som mamma sa att varje dag är en oskriven sida med nya möjligheter. det fick mig att må bra igen och tänka postiva tankar.

Tog därefter och ringde min Norske kontakt i Oslo. Börjar jobba där i september till slutet av oktober. Woho. Se vad som kan hända under en dag. Det blir nog en cykeltur till Marrakech ändå.

För er som har lust fick jag äntligen in lite inspirationsbilder från när jag var hemma sist ochträffade Lena. Vi bestämde oss för att  värma upp lite och känna på cyklarna. Undrar dock om hon är mer intresserad av blåbär än att trampa på cykel? Kommer Gnosjö kommun att sponsra henne för hennes gratisreklam? Tiden får utsäga detta. Mycket nöje http://www.lenaochpeter.se/album.php?page=marrakech

Tjip ohoj, lapplisan hade skoj

Hemsidan växer fram..följ oss på färden

Veckorna går och det är mindre än 3 månader kvar. För att vara exakt är det 87 dagar tills det smäller. Känns skönt att jag lägger in mitt första blogginlägg. Glöm för guds skull inte att prenumerera på bloggen. Mer bilder etc kommer inom kort måste bara bli lite van med hemsidan och blogen. RSS feeds hittar du uppe i högra hörnet.  PRENUMERERA NU!!! Jag har avslutat mitt jobb på Hansen och börjat som Brödkille under Augusti. Brödlivet har varit ganska intressant. Nu vet jag hur det går till med datum på bröd och vem som sköter den biten i alla affärer. Jag  får mig en upplärning  i att köra runt på söders och gamla stans gator med lastbil. Brödet jag kör ut kommer från Pågen. Gifflarna smakar bäst.. med en Latte till på Götgatsbacken kl 09:00. Dagarna går fort och jag får lön för mödan. Ska ju räcka en bra bit till resan.

Jag trodde nog dock inte att så mycket bröd/mat slängdes. Vågar inte ens visa vilka mängder det blir och får nog inte heller. Folk har slutat att kolla på sin mat. Alla tittar endast på bäst före datumet istället för hur det ser ut. Det är ju lustigt att man klarade sig minst lika bra förr i tiden utan bäst före datummärkning. =)

Ikväll har jag varit duktig och uppdaterat lite information om mig och Lena på hemsidan. Jag måste bli klar med den och fylla alla sidor med viktigt innehåll. För alla som kikar in så ändras allt innan vi åker iväg på resan.  http://www.lenaochpeter.se/peter.php och http://www.lenaochpeter.se/lena.php

I helgen som var åkte jag hem till faster för att lära henne hur man gör blogginlägg och installerade alla program vi kommer behöva för vår resa. Jag sa till henne attt timmar skulle ryka och halv två var vi klara och huvudet snurrade på min faster. Ska bli intressant och se när hon skriver här igen (Inte allt för sent får vi hoppas). Fast hon måste ju även hinna med att plocka lite blåbär. Ofantligt god paj fick jag i helgen. Mums! Igår ringde hon mig dock. Jag hade bett om att hon skulle plocka in bilderna i sin dator och skicka över mig dem på mailen. Allt hade gått fel. Hon hade plockat i chippet i datorn och vill endast ta in de bilderna som vi tagit. Hon skapade en ny mapp sa hon som hon döpte till “ny mapp” (För alla som vet är detta är default vid nya mappar).

  • Hon sa till mig;  – Peter du sa att det är inga problem och att det fixar du. Men nu är bilderna borta och jag kan inte hitta dem. Jag är jättearg på mig själv. 
  • Jag sa; –  de finns där någonstans.
  • Lena; Nej de är borta och jag sa ju till dig att detta kan inte jag
  • Peter; Jag ringer brorsan och hör med honom (han hade varit uppe hos lena och kollat vad som hände)

10 min senare ringer faster tillbaka och säger att bilderna finns. Jag hittade dem men inte där jag placerade dem från början. Jag svarade att vad var det jag sa. De försvinner ju inte bara sådär.

Det tar lite tid att lära de äldre allt som har med datorer att göra. Men de tycker ändå det är ganska kul. Lena är ju så fantastiskt duktig på andra saker som inte jag är dock. T.ex att laga min kavaj och min militärjacka. Tack faster! Hon lagara även rigtikgt god mat.

Tack för ikväll! Dags för sängen. Brödet kommer kl 06:00

Nu börjar framtiden….till vadå?

Nu börjar FRAMTIDEN. Ja, så säger Peter Bus.

Idag fredagen den 31 juli 2009 ska han lära mig att blogga på vår hemsida. Det blir nog inte lätt att lära mig, fast en del kan jag ju. Idag har varit en ”nässelsoppedag”! Vad menas med det egentligen? Jo, det har regnat, blåst och då passar det med nässelsoppa. Billigt och bra och nyttigt. Jag måste ju tänka ekonomiskt nu så jag sparar till vår cykelutflykt.

Tänka sig att Peter och jag ska cykla från Barcelona i Spanien till Marrakech i Marocko. Man kan undra om man har några skruvar lösa!!! På tal om skruvar så måste jag berätta.

Jag tänkte att jag skulle testa min nya Skeppshultcykel härom veckan. Glad i hågen packade jag lite i mina cykelväskor. Regnkläder….det behövs den här sommaren 2009. Lite vatten och varför inte baddräkt. Jag packade endast de bakre cykelväskorna. Jag har 3 cykelväskor till..

Jag startade från ”Metropolen ” Håkentorp.  Jag frågade lite försynt om maken kunde hämta mig om det ”krabblade” dvs krånglade.  Du får väl gå hem, om cykeln inte fungerar!  Bra kvinna reder sig själv.

Åh, så vackert det är med svenska små grusvägar ( fast det är inte bra för cykelkedjor). Blåklockor, smultron, massor med vilda blommor kantade vägrenen och jag sa till mig själv: ” Sverige är fantastiskt vackert”. Varför vill jag se andra länder? Jo, det är så himla gott att komma hem!

Visst var det något som skramlade på cykeln! Det var något med kedjan, tror jag. Folk brukar fråga mig, hur många växlar jag har. Det vet jag inte, men det är väldigt många. Jag vet inte vilken växel jag har i, för det syns inte. Jag får växla på känn.

Full rulle nedför Marieholmsbacken. Jag  måste montera en hastighetsmätare. Bäst att bromsa. Just det….det finns ju bara handbroms. Svårt för jag är ju van vid fotbroms och handbroms. Jag är inte van vid styret. Jag är ju van vid ett ”tantstyre”.

Jo, jag är van vid ett vanligt styre och inget racerstyre. Måste justera styret, så att jag räcker fram med armarna. Jag blir så himla trött i nacken om jag ska ligga böjd över styret. Men vad är det som skramlar??? Måste kolla noga. Stannade strax vid Mosjön. HJÄLP! Tur att inget hade hänt. Det fattades en mutter på bakre stänkskärmen. Staget till stänkskärmen hade legat mot kedjan….därav det skramlande ljudet.  Det kunde blivit tvärstopp. Jag fifflade lite med det och fortsatte mot Uppebo strax utanför Hillerstorp. Tack och lov var Eivor och Göran Lind hemma. Där blev det fika och Göran hade muttrar och skruvar och verktyg. Han fixade min cykel. Han ändrade styret också, så det blev mycket bättre. TACK GÖRAN! Tänk att en mutter är så värdefull.

Jaha, så skulle jag ta mig hem. Jag hade faktiskt lärt mig att växla. Det var nog 21 växlar trodde Göran och på min gamla tantcykel har jag 5 växlar. Här gäller det att träna. Sadeln är inte riktigt OK. Den är lite för smal för mitt akterkastell. Jag fick en ”cykelmössa” av Eivor och den kan jag nog polstra lite så blir det nog perfekt. Om det var första gången jag cyklade på min nya cykel. Nej, jag hade ju cyklat hem den från Skeppshult i höstas….det tog hela dagen. ( Jag tror inte att jag växlade en enda gång).

Jag har cyklat ner till Gnosjö också och det gick jättebra. Jag hade en kartong ägg med mig hem i en av cykelväskorna och det blev ingen äggröra. Billigt och bra att cykla om man har lite fikaställen här och där.

Endast 3 månader kvar….